Günümüz yaşamı eksik olanların altını çokça çizmekte, çalışma koşulları, beden ile zihinsel bağın kopması bizi kas-iskelet sistemi sorunlarına, patlayan bombalar güvende hissedememe hali kronik strese, duygusal destek yetersizliği ve ifade alanı kısıtlılıkları da psikolojik travmaya neden olabiliyor. SE ve Yoga Terapi her ikisi de travmaların yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmaya yönelik, beden merkezli psikobiyolojik bir yaklaşım. Birisi Batı’dan diğeri Doğu’dan geliyor ve dengeyi arıyor. Tüm dünyadaki psikojik destek anlayışlarına beden de dahil oluyor. Travmaya Somatik Deneyimleme® (‘Somatic Experiencing®)* kapsamında yaklaşıp, güçlenerek ve gülümseyerek travmadan geçebilmeyi mümkün kılan sistemleri konuşacağız.
Kadim Yoga bilgisinden, Yoga Terapinin iyileştirici ‘yin’ yaklaşımından faydalanarak kendimizi zihinsel ve fiziksel olarak güçlendirebilir miyiz?
Nasıl travmaya giriyoruz? Travmanın bedene etkileri
Travmatize olmuş sinir sistemini ve bölünmüş enerjiyi nasıl bütünleyebiliriz?
Hayatın ve bedenin kaynaklarını nasıl kullanabiliriz?
*Dr. Peter Levine tarafından geliştirilmiş SE, bedendeki duyumların farkındalığa geçirilmesi ve takibi ile travmada bedende oluşan savunma tepkilerinin tamamlanması, biriken travma enerjisinin çözülmesi, sinir sisteminin kendini dengeleme kapasitesinin yeniden kazanılması ile çalışır. SE eğitimleri Türkiye’de Boğaziçi ve Bilgi üniversitelerinin desteği ile yapılmakta olup, tüm dünyada 36 ülkede uygulayıcı eğitimlerini sürmektedir.
Leave a Reply