Carl Gustav Jung Atölyesi

ADEM BEYAZ
TARİH: 10 Ağustos 2025

İsviçreli ünlü psikiyatr Carl Gustav Jung’un analitik psikoloji anlayışı klinik sınırları aşıp artık bir yaşam kültürü haline geldi. Bu yüzden sadece klinik rahatsızlıklara sahip kişilere değil en önemsiz detaylarında bile tecrübelerini anlamlandırmak isteyen her insana bir dünya vizyonu sunuyor. Adem Beyaz bu atölyede din, mitoloji ve astroloji gibi büyük sistemlerden tutun da rüyalar gibi gündelik deneyimlerimize kadar yaşamımızı şekillendiren unsurların Jungcu kavrayış içindeki konumlarını keşfetmeyi vadediyor. Klinik meseleleri pek tabii uzmanına bırakan, psikolojik-kültürel meseleleri ise ayrıntısıyla ele alan bu atölye, bahsi geçen sistemleri ve deneyimleri Jung kültürü çerçevesinde anlamak isteyen herkese hitap ediyor. 

  1. Hafta: Bağlam: Jung’un konumu: Sigmund Freud başta olmak üzere psikanaliz ve psikiyatrinin diğer öncüleriyle ilişkileri: Freud, Jung’a prens muamelesi yaparken neden kısa süre içinde ters düştüler? Freud, Jung’u “psikanaliz” ifadesini kullanmaktan nasıl men etti? Jung, kendi faaliyetine neden analitik psikoloji demek zorunda kaldı?
  1. Hafta: Analitik Psikolojinin Temel Kavramları: ruh, anima, animus, mandala, arketip, bilinç, (kolektif) bilinçdışı, persona, çağrışım. Binlerce yıldır dolaşımda olan bu temel kavramlar Jung kültürüyle birlikte nasıl yeni bir çehre kazandı?
  1. Hafta: Mitoloji ve Din: Jung nazarında mitoloji arkaik ve vadesi dolmuş anlatılardan ibaret değildir, tıpkı tragedyalar ve komedyalar gibi her daim üretilmeye devam eden canlı bir kaynaktır. Mitolojinin her daim üretilmesi insanın bir türlü üstesinden gelemediği ilkelliğiyle mi alakalıdır?Avrupalı entelektüeller din olgusunu incelerken genelde hep Hıristiyanlıkla sınırlı kalmışlardır, Jung bu yönüyle de onlardan ayrılır. Hıristiyanlık, kütlesi ve tarihi gereği pek tabii onun da odağındadır, ancak Doğu ve özellikle Uzak Doğu dinleri ve hatta ilkel dinler de Jung’un esas araştırma alanları arasında yer alır. Peki Jung, psikiyatri faaliyetinde dini tecrübeye ve anlayışlara neden bu kadar çok önem verir?
  1. Hafta: Yoga ve Meditasyon: Jung, Uzak Doğu öğretilerinin hakikatini gören ilk Avrupalı entelektüeller arasındadır. Üstelik kibirli bir oryantalizm tavrından da uzaktır. Yoga ve meditasyon unsurları, analitik psikoloji sistemi içinde önemli bir yer tutar. Hatta Jung, Yoga ve Meditasyon Psikolojisi başlıklı bir yıllık seminer dizisi de vermiştir. Jung için doğu öğretileri ve kültürü ve bunun yanında yoga ve meditasyon neden önemlidir? Bir Batılı bu öğretilere nasıl yaklaşmalıdır? Batılılar bu öğretileri anlayabilir mi? Uygulamalarını icra edebilir mi?
  1. Hafta: Okült Fenomenler: 20. yüzyıl başında akademi ve bilim çevrelerinde okült fenomenlerden bir kere bile olsa ciddiyetle bahsetmek o çevrelerden azledilmek için yeterliydi. Jung ise tıp fakültesini daha bitirmeden bu fenomenlerle ilgilenmeye başladı, ilk araştırmasını da bu konu üzerine yayınladı. Peki Jung hangi motivasyonla böyle tehlikeli bir girişimde bulundu? Bu cesur davranış onu hangi mecralara sürükledi?
  1. Hafta: Astroloji: Okült fenomenlerin yanında astrolojiyi de ciddiye alan bir psikiyatrist sadece azledilmez, aynı zamanda büyük bir skandalı da tetiklemiş olur. Pozitivizm ve materyalizmin zirveye çıktığı bir dönemde İsviçre’nin ortasında, ari ırktan zengin bir aileye mensup ve çok iyi bir tıp eğitimi almış bir doktor neden bilimsel çalışmalarında astrolojiyi konu edinir? Astroloji insanı ve insan ruhunu kavramamızda psikiyatrik açıdan neden çok önemlidir?
  1. Hafta: Rüyalar, Rüyalarımız: Tıpkı Freud’da olduğu gibi Jung’da da “rüya analizi” merkezi bir faaliyettir. Fakat bu iki ismin yaklaşımları tamamen farklıdır, hatta çoğu yerde çatışır. Peki Jung için rüya ne ifade eder? Rüyalar (kolektif “büyük” rüyalar) ile rüyalarımız (bireysel “küçük” rüyalar) arasındaki fark nedir? Rüya neden bilinçdışının en parlak ifadesidir? Gece gördüğümüz düşlerle mi sınırlıdır? Yoksa gündüz düşleri, görüler ve hatta hayallerle iç içe mi geçer?  Bu haliyle, gerçekliğimizin neresinde durur ve en önemlisi kaderimizi nasıl belirler?
  2. Hafta: Jung’un Mirası: Psikiyatrist olmak için yola koyulan Jung, nihayetinde bütün dünya algımızı değiştiren bir külliyat ortaya koydu. Psikoloji ve psikiyatrinin yanında edebiyatı, sinemayı ve diğer kültürel üretimleri etkiledi. Bununla birlikte iyi bir simya araştırmacısıydı, UFO’ları ciddiye almamız gerektiğini bile söylüyordu. Kendi döneminde her daim çok tartışmalı bir figür olan Jung, özellikle öldükten sonra nasıl bir new age figürüne dönüştü? Jungculuk tedavülden kalktı mı, yoksa hâlâ cool bir şey mi? Günümüzde Jung enstitülerinde neler oluyor? Ölümünden sonra yayınlanmaya başlayan ve şimdiden 15 cildi aşan seminer ve konferansları neden hemen farklı dillere tercüme ediliyor? Dünyada ve Türkiye’de Jung’a ve Jung külliyatına bakış ne düzeyde, ne alemde?

1985 Ankara doğumlu. Galatasaray Üniversitesi’nde felsefe lisansını, Paris-Sorbonne Üniversitesi’nde “Herakleitos Felsefesinde Ruh” çalışmasıyla felsefe yüksek lisansını tamamladı. 2012 yılında çevirmenliğe ve çeviri editörlüğüne başladı. Felsefe, psikoloji ve psikanaliz başta olmak üzere sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında 20’ye yakın kitap çevirip 150’yi aşkın kitabın çeviri editörlüğünü yaptı, bu kitaplar Yapı Kredi Yayınları, Kolektif Kitap, Ketebe ve Pinhan gibi yayınevlerinden yayınlandı.

 Jung Çalışmaları: 

 Çeviri: Bilinç ve Bilinçdışı (Canberk Şeref ile birlikte), Rüya Analizleri.

 Çeviri Editörlüğü: Kişiliğin Gelişimi; Rüyalar; Psikolojide Tipler; Ruh: İnsan, Sanat, Edebiyat; Feminen; Maskülen; Analitik Psikoloji Üzerine İki Deneme; Psikoloji ve Felsefe; Freud ve Psikanaliz; Modern Psikolojinin Tarihi; Yoga ve Meditasyon Psikolojisi; Psikiyatri Araştırmaları; Kundalini Yoga Psikolojisi; Çocuk Rüyaları, Analitik Psikoloji Sözlüğü.

 Jungcu Çalışmalar:

Murray Stein, Ruhun Haritası: Jungcu Psikolojiye Giriş.

10 -17 – 24 – 31 Ağustos Pazar 20.30-22.30

7 – 14 – 21 – 28 Eylül Pazar 20.30-22.30

 12.000 TL – (Erken ödeme 1 Ağustos’a kadar 6000 TL Vergi Dahil) 

Programa kayıt yaptırmak için info@zihingunleri.com’a mail atabilirsiniz.

Eğitim sürecinde dersler kaydedilecektir. Katılımcılar derslerin video kayıtlarına program bitiminden sonra bir yıl daha zihingunleri.com ARŞİV sayfasından erişebileceklerdir.