Öğretilemeyen Şeyler Atölyesi – Haiku Okuma Gözlüğü

PELİN ÖZER
BAŞLANGIÇ: 8 MAYIS 2021
236

Haiku, Japonya’da doğmuş ve zaman içinde tüm dünyaya yayılmış, yüzyılların ardından halen tazeliğini koruyan bir şiir formu. 5-7-5 hece formatında ve üç dizeden oluşan bu minicik tür, konusunu doğadan alır ve içinde tanımlı sanat formlarını bile aşan sonsuz imkân barındırır. Yazanı ve okuyanı çok ötelere taşıyan haikuda zen duyuşu, doğa ve varoluş algısı beden bulur. Şiiri, aforizmayı, felsefeyi, resmi, müziği, yogayı, anıları, günlüğü, otobiyografiyi, psikanalizi ve daha neleri yüklenirken nasıl olur bilinmez; böylesine  alındır, hafiftir, neşelidir, düşüncelidir, derindir ve yok gibidir.

2002’den bu yana ara vermeden haiku yazmayı sürdüren ve seçtiklerini yayımlayan; yurtiçi ve yurtdışında çeşitli haiku çalışmaları gerçekleştiren Pelin Özer, “Haiku Okuma Atölyesi”nde katılımcıları bu sefer de haiku yorumlama alanında yepyeni bir esnekliğe davet ediyor. Yazanı ve okuyanı eşitleyen haiku kâğıda aktarılırken olduğu kadar yorumlanırken de yaratıcı süreçleri harekete geçirir. Sadece haiku türünün inceliklerinin anlatılacağı bir çalışma değil bu, her katılımcının aktif rol alacağı ortak bir yaratım denemesi.

Haiku okurken —ve okuyarak— derine dalmak, doğaya kulak verirken meditasyonda konaklamak ve haiku muammasını çözmeye yaklaşırken zihnin kendi düğümlerini çözüşüne tanıklık etmek serbest. Haiku “kapalı” kaldığımız bu olağanüstü zaman diliminde dışarı(mız)daki ve içeri(miz)deki doğayı çağıran, doğaya çağıran sese kulak vermek için bir davet.

Genel olarak sanata, edebiyata, yazmanın şifasına inananlar, terapötik yaklaşımlara, kendinden öğrenmeye açık olanlar, haiku türünü merak edenler, doğanın sesine, ritmine, döngülerine ve davetine karşılık verenler, Zen Budizme, Doğu mistisizmine, tasavvufa, halk şiirine, yogaya, meditasyona kapısı ve zihni açık olanlar vb.

8 Mayıs 2021 Cumartesi 20.00-22.00
15 Mayıs 2021 Cumartesi 20.00-22.00

1972 doğumlu. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kültür gazeteciliğiyle başladığı profesyonel meslek hayatına kitap ve dergi editörü olarak devam etti. 2002’den itibaren bağımsız yazar, şair, editör, redaktör, danışman, eğitmen olarak çalışmalarını sürdürüyor. Şiir, yazı ve söyleşileri çeşitli dergilerde yayımlanıyor. Kitapları: Latife Tekin Kitabı (söyleşi), Cam Kulübeler (haiku), 17 Haziran (roman), Atlasın Bir Ucunda (şiir), Weltallblume-Uzay Çiçeği (Almanca ve Türkçe seçme şiirler), Beyaz Ev.

2002’den bu yana ara vermeden haiku yazmayı ve seçtiklerini yayımlamayı sürdüren; yurtiçi ve yurtdışında çeşitli haiku çalışmaları gerçekleştiren Pelin Özer, 2010’da Boğaziçi Kitap Fuarı Haiku Yarışması’nda bir haikusuyla Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü, ilk romanı 17 Haziran, 2012’de Duygu Asena Roman Ödülü’nü kazandı. Yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli şiir festivallerine katılıyor ve şiirleri dünya dillerine çevrilerek yayımlanıyor.

Bu atölye süresince dersler kaydedilecektir. Kaçırdığınız dersleri, dersten sonraki gün, ARŞİV sayfasından izleyebilirsiniz. Video kayıtlar atölye bitiminden sonra, 1 ay boyunca ARŞİV sayfasında kalacaktır.